top of page
Keresés

Mit tanulhatsz te a szamurájoktól?

Frissítve: 2020. júl. 6.


A szamurájok a busidó (a képen) szerint éltek (ez a lovagi kódexhez hasonló iránymutatás). A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány alapelvet, melyeket te mint sportoló is szem előtt tarthatsz a mindennapokban. Mármint, ha egyre jobb akarsz lenni.

Minden pillanatban harcra kész

Ha úgy étkezel, szórakozol, vagy dolgozol, hogy bármelyik pillanatban le tudd futni/úszni a távodat, meg tudd csinálni az x darab fekvőtámaszodat, végig tudj játszani egy teniszmeccset, akkor a profizmus jellemző rád. Nyilván emberből vagyunk, és előfordul, hogy néha kicsit többet eszünk (esetleg iszunk) a kelleténél, vagy esetleg hajnalig tartó bulizásba torkollik egy szülinap, koncert, de ha alapelvként tartod azt, hogy mindig úgy élj, hogy szinte azonnal “harca kész” tudj lenni, észrevétlenül fogsz jobban összpontosítani és a célod felé haladni.

Bátorság:

Mersz vállalni olyan feladatokat is, amelyek kicsit kiléptetnek a komfortzónádból? Ez főként amatőr sportolóknál mutat nagy változásokat, hiszen amatőrként gyakran a kényelmes megoldást választjuk: ugyanazt a tempót, a feladatsort, vagy az edzéstípusokat. Próbálj ki valami újat: fuss máshol, menj el egy érdekes edzésre (pl. Body Art, Iron-box, Kettlebell, stb), kérj egy különleges edzéstervet szakembertől, vagy tűzd ki magadnak, hogy minden héten kipróbálsz valami újat. Ez amúgy is fejleszti az agyat, valamint az élethez való rugalmasságodat, ami egyébként alátámasztottan a szerencsés emberek jellemzője (erről hamarosan olvashatsz itt a blogon).

Megérzés/hatodik érzék

A szamurájoknak fejleszteniük kellett a hatodik érzéküket, hogy mindig észleljék a veszélyt. Az egyik történet szerint egy szamuráj éppen írt valamit, de írás közben is folyamatosan figyelt, amikor egyszer megérezte, hogy támadás irányul felé, és ekkor a tollát (nem golyóstoll volt :)) a támadó szemébe repítve védte meg magát.

Te is fejleszd hatodik érzékedet, hogy ösztönösen a jó irányba mozdulj a labdáért, hogy a legoptimálisabb felszerelést vidd magaddal, hogy a számodra legjobb pályán kezdd meg a mászást, vagy hogy megérezd, melyik pillanatban döfj a kardoddal.

Tudatos jelenlét

A szamurájoknak 100%-ig tudatában kellett lenniük minden mozdulatuknak, saját testük működési folyamatainak, reakcióinak. Te mennyire vagy tudatában annak, hogy pontosan mikor mi zajlik a testedben? Hogyan dolgozik az izom, a szív, mikor milyen pulzuson eddz, mennyi idő kell bizonyos izom regenerálódásához, hogyan “nő” egy izom, hogyan csökken a szövetek közötti zsír, pontosan mi történik egy izomhúzódáskor, hogy zajlik egy törés összeforrása, pontosan mikor hogyan és mit egyél/igyál, stb. Ha ezekkel egyre inkább tisztában vagy, könnyebb javítani/fejleszteni a dolgokon, hamarabb megy a gyógyulás és gyorsabb a fejlődés minden téren. Olvass, kutass, kérdezz!

Önuralom gyakorlása

A szamurájoknak folyamatos önuralmat kellett gyakorolniuk. Sportolóként te is bizonyára tudod, hogy milyen az, amikor muszáj abbahagyni az esti tevékenységedet, mert aludnod kell, vagy nem ehetsz a nagyi sütijéből, mert vigyáznod kell a szénhidrátbevitelre, vagy esetleg kevesebbet ehetsz, mint amennyivel jóllaknál, mert bizonyos idő múlva kezdődik az edzés/verseny. Könnyebb betartani az ilyesfajta korlátokat, ha pontos, jól megfogalmazott céljaid vannak, amiket folyamatosan magad előtt lebegtetsz.

Mindennapos meditálás

A napi meditáció/relaxáció (e kettő közötti különbségről is hamarosan olvashatsz itt a blogon) a szamurájoknak kötelező volt. Meditáláskor sokszor az elkerülhetetlen halálon gondolkodtak, végigélték, hogy milyen nyílvessző vagy kard által meghalni, hullám által elsodorva lenni, leesni egy szikláról, vagy éppen seppukut elkövetni. Manapság is nagyon ajánlott mindenkinek a meditáció, de neked, mint sportolónak különösképpen fontos, hiszen a teljesítményedhez, regenerálódásodhoz nagyban hozzátesz a rendszeres lazítás/összpontosítás/vizualizálás.

Udvariasság/tisztelet

Először is add meg magadnak a legnagyobb tiszteletet! Ez nyilvánvalónak tűnhet, mégsem az. Tiszteled a tested, a lelked, az erőd, a motivációd, a hozzáállásod? Ha magadat tudod tisztelni, mások is fognak téged, és te is könnyebben fogsz másokat. Például az edződet: akkor is tiszteld, ha esetleg nem mindig tudod szeretni. Tiszteld, mert érted dolgozik, ezt választotta, és bizonyára sok időt, energiát fektet a te fejlődésedbe. Most nem térek ki a szülők megbecsülésére, mert az alapvető, de mindenképp említeni kell a csapattársak, riválisok tiszteletét. Örülj, ha valaki jobb nálad, hiszen tanulhatsz tőle. Ha őszintén nem is mindig tudsz örülni ennek (hiszen “emberből” vagyunk), az esetleges irigy/rivalizáló/féltékeny érzelmeidet alakítsd át tiszteletté. Meglátod, ez is téged fog építeni!

Kötelesség

Az edzésen való maximális munka és a “minden tőlem telhetőt megteszek” vagy a "méltón képviselem hazámat”, (egyesületemet, klubomat) a legnyilvánvalóbb kötelességek. De természetesen minden sportágban vannak ezen felül is teendők, vagyis kötelezettségek. Például elmenni egy csapatépítésre, amit az edző szervez, vagy részt venni egy jótékonysági meccsen, segíteni a kisebbeket, stb.

A szamuráj legfőbb kincse a becsülete

Nyilván nem kell megmagyarázni, hogy egy igazi profi sportoló a legnagyobb téthelyzetben is a sportszerűség mellett dönt. Nem véletlen, hogy a sportolói önimsereti tesztben is válaszolni kell erre a kérdésre. Az alábbiakban néhány példa a közelmúlt legsportszerűbb történéseire (a névre kattintva olvashatod az eredeti cikkeket). Ezeket nem lehet elégszer elolvasni! Ha van példád, írd meg Te is a kommentben (saját vagy más példa is lehet).

Példák:

Jack Sock (teniszező) vagy Andy Roddick (teniszező) mindketten veszítettek sportszerűségük miatt.

Nagy Laci (kézilabda) a másik csapat leköszönő játékosával volt rendkívül sportszerű.

Baji Balázs (gátfuás) a sérülés miatt elbukott korábbi bajnokot ünnepelte.

Sárosi Laura (tollaslabda) cipőt adott ellenfelének, aki így megnyerte a meccset, amit máskülönben feladni kényszerült volna.

Seppuku

Nyilván ne kövess el seppukut (nálunk elterjedtebb nevén: harakirit), ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd :) A szamurájoknak ez kötelező volt, neked inkább azt javaslom, kezdj bele a hibajavításba (fejben is!) :)


Források:

Mental Training and Women Samurai

(https://prezi.com/pibsyockyld7/mental-training-and-women-samurai/)

Wikipédia( https://hu.wikipedia.org/wiki/Busid%C3%B3)


102 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page