top of page
Keresés

Hiszek magamban..de mennyire?

Frissítve: 2020. júl. 6.


Előfordult már, hogy kételkedtél a saját képességeidben? Vagy hogy ami addig jól ment, hirtelen nem sikerül? Nem vagy egyedül ezzel! Bármennyire is úgy tűnik, hogy a sikeres sportoló mindig magabiztos, bizonyára nálad is előfordulnak napok, vagy időszakok, amikor megkérdőjelezed, hogy egyáltalán van-e helyed a csapatban/válogatottban, vagy, hogy vagy-e még olyan jó, mint eddig, vagy úgy érzed stagnál a fejlődésed, esetleg vissza is esik, vagy valami nem sikerül.

Ha igazán magabiztossá tudsz válni, akkor az ilyesfajta gondolatok, érzések minimalizálódnak. Nézzünk egy kis adatgyűjtést: a sportolók által kitöltött Mentális állóképességi teszt alapján a legutóbbi 35 kitöltőt figyelembe véve - érdekesen alakulnak a magabiztossággal kapcsolatos kérdésekre adott válaszok:

Az első diagramon látható, hogy a válaszadók 14.3 %-ának erős az önbizalma, minden helyzetben magabiztos. 65.7 %-nak többnyire erős az önbizalma, de többször előfordul, hogy kételkedik magában, vagy a képességeiben. A válaszadók 20%-ának pedig gyenge az önbizalma. Tekintve, hogy a kérdőív kitöltése önkéntes, tételezzük fel, hogy a realitásnak megfelelnek ezek a válaszok. A válaszadók nyilván nem hobbi sportolók, hanem országos és nemzetközi szintű utánpótláskorú versenyzők.

Itt pedig 1-10-ig terjedő skálán értékelik a sportolók a saját magabiztosságukat:

Látható, hogy ugyanazok a kitöltők itt nagyobb szórással értékelik a magabiztosságukat.

Megjegyzés: a legtöbb ember számára az önbizalom és a magabiztosság fogalmak összefonódnak, és ezért ezeket a fogalmakat ebben a felmérésben nem különböztetem meg.

Wayne Goldsmith szerint a magabiztosság egyenlő az önmagunkról alkotott hit (“Ki vagyok én”) X Teljesítmény (felkészülésbe fektetett munka+eddigi eredmények, azaz, hogy “Mit tettem eddig”). Wayne szerint az önmagunkról alkotott hit nem megváltoztatható. Hát ezzel én erősen vitába szállok. Egyrészt azért, mert ez a hozzááállás önmagában nagyon destruktív, másrészt pedig azért, mert számos tapasztalat, esetleírás van arról, hogy nem igaz. Igenis, van lehetőség a gyerekkori beidegződéseket, a tapasztalásokból leszűrt következtetéseket, a szülői mintákat és még a géneket is megváltoztatni.

Csak például T. Harv Eker, aki szegénységtudatban nőtt fel, de több kudarc és talpraállás után, kitartó munkával megváltoztatta a beidegződéseit, és ma multi-multi-(nem tudja megszámolni hányszorosan multi-) milliárdomos. De az összes “ilyen volt - ilyen lett” sztori is erről szól.

Tehát az önmagunkról alkotott hitünk kitartó és szüntelen munkával, folyamatos törekvéssel igenis felülírható, a kívánt irányba téríthető.

Persze nem egyik-napról a másikra megy ez. Mindenki mindent azonnal szeretne (én is), de lássuk be, vannak dolgok (méghozzá az igazán nagy dolgok mindegyike ilyen), amihez meg kell adni a megfelelő időt magunknak. Ezt egy sportoló természetesen nagyon is tudja: egy-két század javítás a medencében vagy a futópályán bizony rengeteg idő és munka. Aki nagyon alulról indul, annak lehet, hogy több idő kell, de bárki képes rá, aki elhatározza, hogy magabiztosabbá válik. A magabiztos sportoló

  • Keményen dolgozik és küzd az álmaiért, bárhányszor is bukik el.

  • A sikert és a kudarcot is fejlődésre használja.

  • Elviseli a fájdalmat.

  • Bírja a fáradást és a stresszt.

  • Le tud győzni egy papírforma szerint erősebb ellenfelet is.

  • Átlendül a saját korlátain, túlmegy a komfortzónáján.

Legyél magabiztos sportoló: eddz fejben is!

Források:

Wayne Goldsmith: Coaching Self-Confidence in Sport: An Evidence-based Approach. http://www.wgcoaching.com/coaching-self-confidence/

Sportolói teszt: http://www.horvathbrigi.com/sportoloi-oenismereti-teszt


155 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page