Hiszek magamban..de mennyire?

September 18, 2016

Előfordult már, hogy kételkedtél a saját képességeidben? Vagy hogy ami addig jól ment, hirtelen nem sikerül? Nem vagy egyedül ezzel! Bármennyire is úgy tűnik, hogy a sikeres sportoló mindig magabiztos, bizonyára nálad is  előfordulnak napok, vagy időszakok, amikor megkérdőjelezed, hogy egyáltalán van-e helyed a csapatban/válogatottban, vagy, hogy vagy-e még olyan jó, mint eddig, vagy úgy érzed stagnál a fejlődésed, esetleg vissza is esik, vagy valami nem sikerül.

Ha igazán magabiztossá tudsz válni, akkor az ilyesfajta gondolatok, érzések minimalizálódnak. Nézzünk egy kis adatgyűjtést: a honlapon ingyenesen elérhető a sportolói önimsereti teszt (http://www.horvathbrigi.com/sportoloi-oenismereti-teszt ). Ez nyilván nem egy sportpszichológiai szempontból támadhatatlan teszt, de nem is ez volt a célja, hanem sokkal inkább az, hogy aki kitölti, kicsit elgondolkodjon a sportolói énjén, a hozzáállásán, a befektetett munkája minőségén és számos egyéb, a sportjával kapcsolatos kérdéseken.  

 

Véletlenszerűen - a legutóbbi 35 kitöltőt figyelembe véve - érdekesen alakulnak a magabiztossággal kapcsolatos kérdésekre adott válaszok:

Az első diagramon látható, hogy a válaszadók 14.3 %-ának erős az önbizalma, minden helyzetben magabiztos. 65.7 %-nak többnyire erős az önbizalma, de többször előfordul, hogy kételkedik magában, vagy a képességeiben. A válaszadók 20%-ának pedig gyenge az önbizalma. Tekintve, hogy a kérdőív kitöltése önkéntes, tételezzük fel, hogy a realitásnak megfelelnek ezek a válaszok. A válaszadók nyilván nem immel-ámmal sportolnak, hanem komolyan gondolják, hiszen időt szakítottak egy viszonylag hosszabb kérdőív kitöltésére.

 Itt pedig 1-10-ig terjedő skálán értékelik a sportolók a saját magabiztosságukat:

 Látható, hogy ugyanazok a kitöltők itt nagyobb szórással értékelik a magabiztosságukat.

Megjegyzés: az átlagsportoló számára az önbizalom és a magabiztosság fogalmak összefonódnak, és mivel én is átlagsportló vagyok, ezeket a fogalmakat ebben a felmérésben nem különböztetem meg.

Wayne Goldsmith szerint a magabiztosság egyenlő az önmagunkról alkotott hit (“Ki vagyok én”) X Teljesítmény (felkészülésbe fektetett munka+eddigi eredmények, azaz, hogy “Mit tettem eddig”). Wayne szerint az önmagunkról alkotott hit nem megváltoztatható. Hát ezzel én erősen vitába szállok. Egyrészt azért, mert ez a hozzááállás önmagában nagyon destruktív, másrészt pedig azért, mert számos tapasztalat, esetleírás van arról, hogy nem igaz. Igenis, van lehetőség a gyerekkori beidegződéseket, a tapasztalásokból leszűrt következtetéseket, a szülői mintákat és még a géneket is megváltoztatni.

Csak például T. Harv Eker, aki szegénységtudatban nőtt fel, de több kudarc és talpraállás után, kitartó munkával megváltoztatta a beidegződéseit, és ma multi-multi-(nem tudja megszámolni hányszorosan multi-) milliárdomos. De az összes “ilyen volt - ilyen lett” sztori is erről szól.

Tehát az önmagunkról alkotott hitünk kitartó és szüntelen munkával, folyamatos törekvéssel igenis felülírható, a kívánt irányba téríthető.

Persze nem egyik-napról a másikra megy ez. Mindenki mindent azonnal szeretne (én is), de lássuk be, vannak dolgok (méghozzá az igazán nagy dolgok mindegyike ilyen), amihez meg kell adni a megfelelő időt magunknak. Ezt egy sportoló természetesen nagyon is tudja: egy-két század javítás a medencében vagy a futópályán bizony rengeteg idő és munka. Aki nagyon alulról indul, annak lehet, hogy több idő kell, de bárki képes rá, aki elhatározza, hogy magabiztosabbá válik. A magabiztos sportoló

  • Keményen dolgozik és küzd az álmaiért, bárhányszor is bukik el.

  • A sikert és a kudarcot is fejlődésre használja.

  • Elviseli a fájdalmat.

  • Bírja a fáradást és a stresszt.

  • Le tud győzni egy papírforma szerint erősebb ellenfelet is.

  • Átlendül a saját korlátain, túlmegy a komfortzónáján.

Legyél magabiztos sportoló: eddz fejben is!

 

 

Források:

Wayne Goldsmith: Coaching Self-Confidence in Sport: An Evidence-based Approach.   http://www.wgcoaching.com/coaching-self-confidence/

Sportolói teszt: http://www.horvathbrigi.com/sportoloi-oenismereti-teszt

 

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

August 8, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Telefon/Phone

+36 30/251-0176