A mentális felkészülés

July 16, 2016

"Csak az veszít, aki feladja. A többiek mind győztesek." Paulo Coelho, brazil író

A sikeres sportoló mentálisan erős: vagy ösztönösen ilyen beállítottságú, vagy tudatosan erősíti mentális képességeit. A profik esetében a fizikai felkészültségük gyakran szinte egymással azonos szintű. Ami megkülönbözteti a győztest a másodiktól, az a mentális edzettség szintje. 

A mentális erőnek és a kiváló teljesítménynek több összetevője van: célorientáltnak, motiváltnak, magabiztosnak kell lenni, megfelelően kell összpontosítani és a megfelelő izgalmi szinten kell lenni az eseményen. Előtte be kell gyakorolni fejben a mozdulatokat, fel kell készülni a váratlan eseményekre és meg kell barátkozni a győzelem érzésével. A verseny után pedig mentálisan is ki kell javítani a hibákat. 

 Nézzünk néhányat részletesen: 

 • fizikai edzésed mennyisége és minősége

 Ez nem kérdés: "No pain, no gain!" - Erőfeszítések nélkül nincs győzelem. 

 • ​​aktuális fizikai állapotod

Ha remekül felkészülsz egy versenyre, ahhoz hogy jól sikerüljön, az adott napon, az adott percben/órában is a legjobb formádban kell lenned. 

versenyrutinod

Vak tyúk is talál szemet, de azért sokat számít, ha már vettél részt versenyeken, ismerős a közeg, tudod, mi miért van. 

 • ​​edződdel való kapcsolatod

A jó edzőkről számos írás, tanulmány született, de szinte mindegyik egyhangúan kiemeli a sportoló és az edző közötti jó kapcsolat fontosságát. A jó kapcsolat növeli az önbizalmat, fejleszti a jobb teljesítményre való törekvést. Persze ez nagy mértékben rajtad is múlik, nem csak az edzőn.  Írtak erről már sokat, ha mélyebben szeretnéd beleásni magad a témába, érdemes olvasgatnod (lásd pl. Révész László kutatásai, előadásai).

 • ​​külső motivációd 

 Valakinek (szülő, edző) akarsz megfelelni, esetleg a kapott jutalmak, juttatások miatt hajtasz (külföldi edzőtábor, klassz mez, stb). Persze, ezek motiváló tényezők, de az igazi sikerhez elengedhetetlen az ún: 

belső motivációd

azaz a belső késztetésed, a vágyad a sportolásra, a sikerre. 

 • ​​magabiztosságod 

 Napoleon Hill (amerikai író) már korábban elég jól megfogalmazta, amit erről gondolok:  "Az élet győzelmei nem mindig azokéi, akik a leggyorsabbak, vagy a legerősebbek. Előbb vagy utóbb az lesz a győztes, aki úgy gondolja, hogy ő győzni képes."

 • ​​koncentrációképességed

 Mennyire tudsz a feladatra összpontosítani? Akkor is ki tudsz zárni mindent, ha már nagyon fáradt vagy? Megzavar-e egy váratlan esemény (pl. beszalad a pályára egy nyúl, stb)? Tudsz-e végig koncentrálni a labdára/darts táblára/tőrre/korongra/stb? Használhatod a zseblámpa-módszert (mintha megvilágítanád a koncentráció tárgyát), de léteznek egyéb trükkök is. 

 • ​​elkötelezettséged

 Beleszámít az eredményeidbe az is, hogy mennyire vagy elkötelezett a sportágad, a csapatod, csapattársaid iránt. Tudsz-e értük is küzdeni?

 

 • ​​lelkesedésed 

"Ha (...) össze kellene foglalnom a sikereim titkát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem." (Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok).

A lelkesedés sokszor átsegíthet a holtponton, illetve egy kevésbé tehetséges, de lelkesebb sportoló gyakran jobb eredményt tud elérni, mint kevésbé fellelkesült társa. 

 • az ellenfeled állapota

Mivel gyakran nem tudhatod, milyen felkészültségi állapotban, milyen pszichés és motiváltsági szinten van ellenfeled vagy a másik csapat, mindig feltételezd, hogy a maximumot hozza ki magából. De Te legyél ennél is jobb!

 • szurkolók, környezet

Tanuld meg értékelni, ugyanakkor a helyén kezelni a szurkolókat! Ha segítenek a teljesítésben, engedd be őket a tudatodba, de ha zavarnak, zárd ki őket! Használhatod erre például az üvegbúra módszert , amikor magad köré képzelsz egy burkot és csak azt engedsz át rajta, amit Te akarsz! 

 • ​​bizonyos esetekben az időjárási/fizikai körülmények

Lehetséges, hogy korábban már voltál ugyanezen a versenyen, vagy versenyezted ugyanezt a távot/számot, és ideálisabb volt az idő. De mindig gondolj arra: a többieknek is ugyanolyan az idő! Te alkalmazkodj a megváltozott körülményekhez jobban!

​​A fentiek közül néhány Rajtad kívülálló tényező, amit kevésbé tudsz befolyásolni. Viszont rengeteg tényező van, amit saját magad alakíthatsz. A fizikai felkészülés mellett rendkívül sokat tehetsz a jó eredményért, ha mentálisan is felkészülsz. 

​​

Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

August 8, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Follow Us
 • Facebook Basic Square