top of page
Keresés

Kiút az elakadt helyzetemből

Frissítve: 2022. dec. 5.


Az életkerekünk akkor gördülékeny, ha a számunka fontos életterületeken megközelítőleg hasonlóan magas – és viszonylag magas – szinteken működünk.
Gyakran előfordul – szinte mindenkivel -, hogy időnként egyik-másik területen elakadása van, nehéz helyzetbe kerül vagy éppen nagy döntésekre van szüksége, amely komolyabb fejtörést okozhat. Ezek természetes jelenségek, hiszen pont emiatt fejlődünk, haladunk előre és leszünk erősebbek.

Mégis, bizonyos időn belül szerencsés megoldani a feladatainkat, elengedni a nehézségeket, továbblépni, előre tekinteni vagy dönteni, hiszen minden ilyen helyzet valamilyen szintű stresszel is jár. Ha a stressz ideiglenes – jót is tehet, ösztönözhet minket a megoldások kialakításában, ugyanakkor, ha túl sok, (netalántán több területen is van elakadás), vagy huzamosabb ideig áll fent - bizony okozhat problémákat (egészségügyi, kapcsolati, anyagi, stb.). Hívhatjuk ezt rossz passznak, negatív spirálnak, elakadásnak, a lényeg ugyanaz: szeretnénk ebből kijönni, pozitív változásokat elérni.


Ha jó a családi háttér és a szociális háló körülöttünk, akkor a legtöbb esetben jó ütemben váltakoznak a könnyű és a nehezebb helyzetek az életünkben. Ha viszont van porszem a gépezetben, akkor érdemes valamilyen segítséget keresnünk.Könyvek

Rengeteg önfejlesztő és lelkesítő könyv van a piacon, sőt inkább az a helyzet, hogy el is veszhetünk ezekben. Hasznos pár ilyen jellegű könyvet elolvasni, mert egy-egy mondat megragadhat, és sok helyzetben segíthet nekünk.

Személy szerint én legjobban a regényként megírt önfejlesztő könyveket szeretem (mint pl. Richard Bach összes művei, A békés harcos útja (Dan Millmann), a Vörös oroszlán (Szepes Mária), A szellem törvényei (Dan Millmann), a Varázsbolt (dr. James R. Doty), (James Redfield), A viskó (William Paul Young), Az alkimista (Paulo Coelho), és még számos kiváló szerző és könyv), de Tony Robbins, Marisa Peer, Napoleon Hill, Brian Tracy (és természetesen még rengeteg kiváló szerző) könyvei motiválóak és rendkívül hasznosak.


Előadások

A lelkesítő, felkészült előadókat jó hallgatni, és érdemes tanulni tőlük. Ma már rengeteg ingyenes webinar van az interneten és a youtube-on pedig számos jó előadás. A TED előadások nagy része feliratozva is van, bár a minket érdeklő témára azért talán angolul érdemesebb rákeresni. Sok értékes „Summit”/„XYnapok” (valamilyen témában többnapos előadássorozat különböző szakértők részvételével), de a Mindvalley Academy előadásait is érdemes végighallgatni (ezek csak angol nyelven elérhetőek jelenleg).Filmek

Itt is széles a paletta. Számos fent említett regény és egyéb történetek megfilmesített változatai is létezik, illetve emellett színvonalas alkotások és dokumentumfilmek is elérhetőek. A gondolkodás és a tudatalatti megértése vagy spirituális témák boncolgatása mellett a játékfilmek között is van jó néhány, amiben a főhősnek sikerül egy válságot vagy elakadást jól – gyakran nem várt módon – megoldania.

A fentebb felsorolt segítségek együttesen nagyon hasznosak, mégis gyakran tapasztaljuk, befejezésüket követően gyorsan hanyatlik a lelkesedés, hiszen visszakerülünk a valóságba. Mégis, a tudatalattinkra hatni fognak a későbbiekben is, és a hatások egyszer csak összeérnek és megtöbbszöröződnek.Tanfolyamok

Az önsegítő, önismereti vagy meditációs tanfolyamok mellett érdemes esetleg új hobbik, új szakmák felé is nyitni ilyenkor, ami szintén átlendíthet a helyzeten, sőt olyan új utakat nyithat, új embereket hozhat be életünkbe, amelyek teljesen más irányba terelhetik az éltünket.Segítők

Coach, mentális tréner, mentor, esetleg pszichológus – helyzettől, személyiségtől függően válasszunk, és legfőképp ajánlás alapján. A hangzatos és lenyűgöző honlap vagy bemutatkozás még nem garancia semmire, ugyanakkor az ismerősök tapasztalatai és beszámolói jó kiindulópont lehet.

Az életem során számos helyzetben találtam már kiutat, voltak könnyebb és rendkívül nehéz helyzetek is. A segítő szakmát ezért is választottam, hogy megosszam tapasztalataimat és tudásomat (, horvathbrigi.veszprem@gmail.com, +36 30/2510176).


A legfontosabb lépés a kiút felé pedig az ELFOGADÁS. Elfogadom azt, hogy jelenleg ez a helyzet, ebben vagyok, itt tartok. Amíg kézzel-lábbal hadakozok ellene, vagy tagadásban élek, addig erősítem a helyzetemet. Amint elfogadom - el is engedem kicsit a görcsösséget, és utat nyitok a változásnak, a haladásnak.
Hiszek a több oldalról történő támogatásban, ezért a tréningek, egyéni foglalkozás mellett kiadványaimmal is támogatom a belső munkát, a motivált mindennapokat:


Felnőtteknek: Változáskártya

Adventi titkos üzenet kártyák (Magyar nyelvű, angol nyelvű, kétnyelvű (angol-magyar), gyerekeknek szóló


Sportolóknak: motivációs kártyák és SportHack munkafüzet
Diákoknak: MemoHack kártya (letölthető munkafüzettel)Munkafüzetek, naplók:


MemoHack letölthető munkafüzet (csak a MemoHack kártyával együtt)

186 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page