top of page
Keresés

Azonnali eredmény!

Frissítve: 2020. júl. 6.


Sok-sok termék, tanfolyam van a világon, ahol ezt ígérik.

Ha elsajátítasz mentális technikákat, te is joggal gondolkodhatsz el arról, hogy vajon mikor lesz meg a kívánt hatás.

Azonnal? Persze, várd azonnal. De azért tudd, hogy a várakozási idő létező jelenség. Bármilyen nagyszerű is lenne, hogy azonnal lefogyjunk, azonnal olimpiai szintet ússzunk, vagy azonnal odaérjünk valahová, az idő mégiscsak megköveteli a magáét. Ha új dolgot tanulsz, kell egy kis türelem az automatizálásig, illetve az első eredmények megjelenéséig. Mégis, valahogy a meditáció/relaxáció megtanulásával sokan azt gondolják, hogy az eredmény azonnal megjön. Részben igen, mivel a meditálás pihentető jellege, a relaxáló hatások a testben és a lélekben azonnal érezhetők. Viszont az önszuggesztió, a fejben való rendrakás és a vizualizáció megvalósulása általában időigényesebb. Vagyis az idő mellett itt is - hasonlóan a fizikai edzéshez - a befektetett munka mennyisége és minősége is nagyban számít az eredményben. Néhány sportoló, aki megtanul relaxálni/meditálni, nekiáll, megy egy-két napig a dolog, aztán - mivel az eredmény még nem látszik, vagy pedig korábbi hozzáállásának, gondolatainak realizálódása történik éppen, és esetleg nem sikerül valami - már fel is adja, el is veszti érdeklődését.A sikeres sportoló abban más, hogy biztosan tudja és elvárja az eredményt. Azt nem tudja, hogy mikor következik be, de mivel bízik az elvégzett munkában (rendszeres mentális készülés a fizikai edzések mellett) és az önmagába vetett hite erős, tudja, hogy meg fog érni a siker.Te milyen típusú sportoló vagy? Valószínűsítem, hogy az utóbbi, tehát a sikeres típus, hiszen a többiek általában nem veszik a fáradtságot, hogy idáig beleolvassanak egy írásba ebben a témában :) Tehát máris gratulálok, jó irányban vagy!

Ugyanúgy, ahogyan az életmódváltás folyamata, vagy egy bizonyos izomcsoport fejlesztése, esetleg egy új sportág megtanulása sem egyik napról a másikra megy, a mentális rákészülésnek is be kell érnie. A sportpszichológusok szerint átlagosan hozzávetőlegesen 3 hónapnyi mentális felkészülés után mondhatjuk, hogy beépülnek a mentális technikák. Nyilván ez is egy átlagos időtartam, ami erre-arra csúszhat, egyéni hozzáállási és a befektetett munka mennyisége és minősége függvényében.


Van, akinek alapvetően nagyon jó a hozzáállása, és már csak egy kis löket kell, hogy még jobb eredményeket érjen el, nálunk nagyon hamar látszik a mentális magabiztosság.

Akinek az alapvető hozzáállásán kell változtatnia, sérülésből jön vissza, vagy nagyrészt külső motiváció vezérli, kicsit több időre van szüksége. De a mentális munka náluk is ugyanúgy meghozza a gyümölcsét, még ha több időbe telik is.


Ha úgy érzed, elmaradnak eredményeid a várthoz képest, nézz magadba és őszintén válaszolj a következő kérdésekre a mentális felkészüléseddel/hozzáállásoddal kapcsolatban (természetesen a fizikai felkészülésed értékelésével együtt):

  • Megtettem mindent (vagy még egy kicsit többet) az edzéseken?

  • Minden verseny/meccs és minden edzés után végeztem önértékelést?

  • A hibákra hogyan reagáltam?

  • Kijavítottam fejben a hibáimat?

  • Rendszeresen készültem fejben a versenyre/meccsre?

  • Minden nap relaxáltam/vizualizáltam/mondtam magamnak pozitív gondolatokat a versennyel kapcsolatban?

  • A belső beszédem mindig pozitív?

  • Hiszek magamban?

Ha minden kérdésedre igennel válaszolsz, az egyre jobb eredmények elkerülhetetlenül jönnek! Ha valamelyikkel gondod akadt, vagy nem egyértelmű a válaszod, érdemes a mentális készülődéseddel többet foglalkoznod.


61 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page