Keresés
  • Horváth Brigi

Azonnali eredmény!!


Sok-sok termék, tanfolyam van a világon, ahol ezt ígérik.

Ha elsajátítasz mentális technikákat, te is joggal gondolkodhatsz el arról, hogy vajon mikor lesz meg a kívánt hatás.

Azonnal? Persze, várd azonnal. De azért tudd, hogy a várakozási idő létező jelenség. Bármilyen nagyszerű is lenne, hogy azonnal lefogyjunk, azonnal olimpiai szintet ússzunk, vagy azonnal odaérjünk valahová, az idő mégiscsak megköveteli a magáét. Ha új dolgot tanulsz, kell egy kis türelem az automatizálásig, illetve az első eredmények megjelenéséig. Mégis, valahogy a meditáció/relaxáció megtanulásával sokan azt gondolják, hogy az eredmény azonnal megjön. Részben igen, mivel a meditálás pihentető jellege, a relaxáló hatások a testben és a lélekben azonnal érezhetők. Viszont az önszuggesztió, a fejben való rendrakás és a vizualizáció megvalósulása általában időigényesebb. Vagyis az idő mellett itt is - hasonlóan a fizikai edzéshez - a befektetett munka mennyisége és minősége is nagyban számít az eredményben. Néhány sportoló, aki megtanul relaxálni/meditálni, nekiáll, megy egy-két napig a dolog, aztán - mivel az eredmény még nem látszik, vagy pedig korábbi hozzáállásának, gondolatainak realizálódása történik éppen, és esetleg nem sikerül valami - már fel is adja, el is veszti érdeklődését. A sikeres sportoló abban más, hogy biztosan tudja és elvárja az eredményt. Azt nem tudja, hogy mikor következik be, de mivel bízik az elvégzett munkában (rendszeres mentális készülés a fizikai edzések mellett) és az önmagába vetett hite erős, tudja, hogy meg fog érni a siker.

Te milyen típusú sportoló vagy? Valószínűsítem, hogy az utóbbi, tehát a sikeres típus, hiszen a többiek általában nem veszik a fáradtságot, hogy idáig beleolvassanak egy írásba ebben a témában :) Tehát máris gratulálok, jó irányban vagy!

Ugyanúgy, ahogyan az életmódváltás folyamata, vagy egy bizonyos izomcsoport fejlesztése, esetleg egy új sportág megtanulása sem egyik napról a másikra megy, a mentális rákészülésnek is be kell érnie. A sportpszichológusok szerint átlagosan hozzávetőlegesen 3 hónapnyi mentális felkészülés után mondhatjuk, hogy beépülnek a mentális technikák. Nyilván ez is egy átlagos időtartam, ami erre-arra csúszhat, egyéni hozzáállásl és a befektetett munka mennyisége és minősége függvényében.

Van, akinek alapvetően nagyon jó a hozzáállása, és már csak egy kis löket kell, hogy még jobb eredményeket érjen el, nálunk nagyon hamar látszik a mentális magabiztosság.

Akinek az alapvető hozzáállásán kell változtatnia, sérülésből jön vissza, vagy nagyrészt külső motiváció vezérli, kicsit több időre van szüksége. De a mentális munka náluk is ugyanúgy meghozza a gyümölcsét, még ha több időbe telik is.

Ha úgy érzed, elmaradnak eredményeid a várthoz képest, nézz magadba és őszintén válaszolj a következő kérdésekre a mentális felkészüléseddel/hozzáállásoddal kapcsolatban (természetesen a fizikai felkészülésed értékelésével együtt):

  • Megtettem mindent (vagy még egy kicsit többet) az edzéseken?

  • Minden verseny/meccs és minden edzés után végeztem önértékelést?

  • A hibákra hogyan reagáltam?

  • Kijavítottam fejben a hibáimat?

  • Rendszeresen készültem fejben a versenyre/meccsre?

  • Minden nap relaxáltam/vizualizáltam/mondtam magamnak pozitív gondolatokat a versennyel kapcsolatban?

  • A belső beszédem mindig pozitív?

  • Hiszek magamban?

Ha minden kérdésedre igennel válaszolsz, az egyre jobb eredmények elkerülhetetlenül jönnek! Ha valamelyikkel gondod akadt, vagy nem egyértelmű a válaszod, érdemes a mentális készülődéseddel többet foglalkoznod. Hasznos lehet még időnként egy mentor/tréner/sportpszichológus támogatása a fejlődésed során, hiszen az edzőknek lehet, hogy nincs ideje a fizikai felkészítésed és az alapvető bátorító, biztató, elemző mentális tevékenység mellett a vizualizációdat vagy a fejbeni hibajavításodat asszisztálni, ugyanakkor jó egy külső személy szakértelme, bátorítása vagy iránymutatása.


52 megtekintés

Telefon/Phone

+36 30/251-0176