top of page
Keresés

A mentális felkészülés

Frissítve: 2020. júl. 6.


"Csak az veszít, aki feladja. A többiek mind győztesek." Paulo Coelho, brazil író

A sikeres sportoló mentálisan erős: vagy ösztönösen ilyen beállítottságú, vagy tudatosan erősíti mentális képességeit. A profik esetében a fizikai felkészültségük gyakran szinte egymással azonos szintű. Ami megkülönbözteti a győztest a másodiktól, az a mentális edzettség szintje.

A mentális erőnek és a kiváló teljesítménynek több összetevője van: célorientáltnak, motiváltnak, magabiztosnak kell lenni, megfelelően kell összpontosítani és a megfelelő izgalmi szinten kell lenni az eseményen. Előtte be kell gyakorolni fejben a mozdulatokat, fel kell készülni a váratlan eseményekre és meg kell barátkozni a győzelem érzésével. A verseny után pedig mentálisan is ki kell javítani a hibákat.

Nézzünk néhányat részletesen:

 • fizikai edzésed mennyisége és minősége

Ez nem kérdés: "No pain, no gain!" - Erőfeszítések nélkül nincs győzelem.

 • ​​​​​​​​aktuális fizikai állapotod

Ha remekül felkészülsz egy versenyre, ahhoz hogy jól sikerüljön, az adott napon, az adott percben/órában is a legjobb formádban kell lenned.

versenyrutinod

Vak tyúk is talál szemet, de azért sokat számít, ha már vettél részt versenyeken, ismerős a közeg, tudod, mi miért van.

 • ​​​​​​​​edződdel való kapcsolatod

A jó edzőkről számos írás, tanulmány született, de szinte mindegyik egyhangúan kiemeli a sportoló és az edző közötti jó kapcsolat fontosságát. A jó kapcsolat növeli az önbizalmat, fejleszti a jobb teljesítményre való törekvést. Persze ez nagy mértékben rajtad is múlik, nem csak az edzőn. Írtak erről már sokat, ha mélyebben szeretnéd beleásni magad a témába, érdemes olvasgatnod (lásd pl. Révész László kutatásai, előadásai).

 • ​​​​​külső motivációd

Valakinek (szülő, edző) akarsz megfelelni, esetleg a kapott jutalmak, juttatások miatt hajtasz (külföldi edzőtábor, klassz mez, stb). Persze, ezek motiváló tényezők, de az igazi sikerhez elengedhetetlen az ún:

belső motivációd

azaz a belső késztetésed, a vágyad a sportolásra, a sikerre.

 • ​​​​​​​​​magabiztosságod

Napoleon Hill (amerikai író) már korábban elég jól megfogalmazta, amit erről gondolok: "Az élet győzelmei nem mindig azokéi, akik a leggyorsabbak, vagy a legerősebbek. Előbb vagy utóbb az lesz a győztes, aki úgy gondolja, hogy ő győzni képes."

 • ​​​​​​​​​koncentrációképességed

Mennyire tudsz a feladatra összpontosítani? Akkor is ki tudsz zárni mindent, ha már nagyon fáradt vagy? Megzavar-e egy váratlan esemény (pl. beszalad a pályára egy nyúl, stb)? Tudsz-e végig koncentrálni a labdára/darts táblára/tőrre/korongra/stb? Használhatod a zseblámpa-módszert (mintha megvilágítanád a koncentráció tárgyát), de léteznek egyéb trükkök is.

 • ​​​​​​​​​​elkötelezettséged

Beleszámít az eredményeidbe az is, hogy mennyire vagy elkötelezett a sportágad, a csapatod, csapattársaid iránt. Tudsz-e értük is küzdeni?

 • ​​​​​​​​​​lelkesedésed

"Ha (...) össze kellene foglalnom a sikereim titkát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem." (Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok).

A lelkesedés sokszor átsegíthet a holtponton, illetve egy kevésbé tehetséges, de lelkesebb sportoló gyakran jobb eredményt tud elérni, mint kevésbé fellelkesült társa.

 • az ellenfeled állapota

Mivel gyakran nem tudhatod, milyen felkészültségi állapotban, milyen pszichés és motiváltsági szinten van ellenfeled vagy a másik csapat, mindig feltételezd, hogy a maximumot hozza ki magából. De Te legyél ennél is jobb!

 • szurkolók, környezet

Tanuld meg értékelni, ugyanakkor a helyén kezelni a szurkolókat! Ha segítenek a teljesítésben, engedd be őket a tudatodba, de ha zavarnak, zárd ki őket! Használhatod erre például az üvegbúra módszert , amikor magad köré képzelsz egy burkot és csak azt engedsz át rajta, amit Te akarsz!

 • ​​​​​​​​bizonyos esetekben az időjárási/fizikai körülmények

Lehetséges, hogy korábban már voltál ugyanezen a versenyen, vagy versenyezted ugyanezt a távot/számot, és ideálisabb volt az idő. De mindig gondolj arra: a többieknek is ugyanolyan az idő! Te alkalmazkodj a megváltozott körülményekhez jobban!

​​​​​​​​​A fentiek közül néhány Rajtad kívülálló tényező, amit kevésbé tudsz befolyásolni. Viszont rengeteg tényező van, amit saját magad alakíthatsz. A fizikai felkészülés mellett rendkívül sokat tehetsz a jó eredményért, ha mentálisan is felkészülsz.


​​


180 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page